lördag 26 december 2009

Spinnbibliotek

Detta är mitt samlade spinnbibliotek. Jag har samlat på mig en hel del under den ganska korta tid jag intresserat mig för att spinna garn. Men det skulle vara nästan omöjligt att fotografera mina samlade stickböcker och sticktidningar eller mitt samlade vävbibliotek på samma sätt.
Till vänster ligger två nybörjarböcker och tre lite mer avancerade böcker på engelska. Upptill i mitten tre spinnböcker på svenska, en köpt på rea för många år sedan, de övriga på Tradera. Så en engelsk bok om att spinna för att sticka sockar och en om att sticka av hemspunnet. Och sex nummer av den amerikanska spinntidningen Spinn-off.
Tänkte skriva lite mer om de olika spinnböckerna allt eftersom, och kanske lite om Spinn-off. Börjar i detta inlägg med Homespun Handknit av Linda Ligon, överst till höger på bilden. Det är en samling beskrivningar av mössor, sockar och vantar som man kan göra av sitt hemspunna garn. En rätt omfattande mönstersamling, 160 sidor med totalt 51 stickbeskrivningar, som man egentligen lika gärna kan sticka med vilket garn som helst. Har inte stickat något ur den än, men kommer nog att göra det, finns många fina mönster i den (och många som jag inte gillar alls). Det är ett stort antal olika designer som gjort mönstren.
Jag har inte läst boken, sträckläser inte stickbeskrivningar, men vad det verkar handlar den inte om att spinna, man får lära sig att göra garntofsar och snoddar och lite speciella tekninker för att sticka, men inget om hur man spinner, så det är tveksamt om man ens kan kalla den spinnbok. Det enda spinnknepet jag hittat är en balansvåg för att beräkna antalet yard per pound av ett garn.

Inga kommentarer: