Solvningen börjar alltså med rutrad 8. Där är den översta rutan svart. Det betyder att den första tråden ska sättas i ett solv på det bakersta av de fyra skaften. I rutrad sju är den andra rutan fylld - alltså tråd 2 i ett solv på skaft 2 bakifrån. Rad 6 har ruta 3 fylld, tråd tre ska solvas på det näst närmsta skaftet osv. Sedan fortsätter man så, man behöver inte rita alla trådarna, 888 stycken i mitt fall, utan ritar bara upp så mycket som behövs för att man ska förstå mönstret, Sedan börjar man om från början. Här hade det egentligen bara behövts 4 rutrader.
På nästa bild har jag hunnit några mönsteromgångar, eller mönsterrapporter som det brukar kallas. Solva är den del av vävuppsättningen som brukar ta längst tid. Det är dessutom lite enformigt att peta in trådar i öglor, och man måste hela tiden vara noggrann och kontrollera att man gör rätt. Annars kan man tvingas ta upp massor av trådar och göra om. I övrigt tycker jag nog att själva vävuppsättningen nästan är det roligaste på vävningen, den och att klippa ner den färdiga väven.
Fram till nu har jag varit snabbare med att sätta upp väven än att blogga om vävuppsättningen, men just nu håller jag fortfarande på att solva. Jag har kommit ungefär halvvägs, så det tar nog ytterligare någon/några veckor innan jag är färdig. 900 trådar tar ca 5 timmar för mig att solva.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar