söndag 6 mars 2011

Lite fiberexperiment

Det började med en bunt efsingar, eller snarare framknytningstrådar. Det är trådarna i början på en varp som man knyter om garnkäppen och sedan klipper av när väven är färdig. Tycker alltid det är synd att slänga saker, så jag tänkte prova om de gick att spinna med. De är ganska tunna, bomullsgarn 30/2. Jag tog 3 gram ca 15 cm långa som jag delade i 2 på längden.

Till detta lade jag till 10 g röda ull-lockar från Gudruns ullbod, 3 gram kidmohair-lockar från mitt spinnbyte, och 1 gram sari-silke, bara röda nyanser. Ullen nedtill till höger, silket upptill till vänster.


Jag kompletterade med 30 gram kardad ull från Gudruns Ullbod och 20 gran merino i färgen Red Rose från Handpainted Yarn i Uruguay.

De röda ull-lockarna kardades först in i kardmaskinen


Därefter bomullstrådarna. De lade sig löst ovanpå.

Därefter kardades den vita kidmohairen in. Sedan tog jag av kardfloret, delade det och kardade in det på nytt några gånger.

När floret såg ut så här kardade jag in sari-silket, som jag först klippt i mindre bitar för att inte slita sönder kardmaskinen.


Sedan delade jag merinon, den kardade ullen och min egen kardade blandning i tre delar var och kardade ihop en del av vardera av de tre olika sorterna. Delade och körde igenom några gånger tills jag hade tre kardflor

Rullade in vart och ett i en bambutablett och lät vila ihoprullat över natten.

Sedan tog jag ut kardfloren, rullade ihop dem och la dem att vila i en skokartong. (Perfekt förvaring av kardflor.)

Tyvärr ligger bomullstrådarna fortfarande ganska löst i kardfloren. Syns rätt bra på den här bilden. Och när jag plockade undan kardmaskinen låg ungefär hälften av efsingsbitarna kvar under i fiberdammet.
Jag återkommer med hur det går att spinna detta. Det blev mjuka och fina kardflor. Däremot tror jag inte det var någon bra idé att karda in efsingar. Kanske inte så konstigt - har aldrig hört/läst om någon som gjort det, och det finns ju många som både väver och spinner, så någon borde i så fall ha kommit på det för länge sedan.

2 kommentarer:

Meta Skoglund sa...

Det är ju just detta som du gör som jag tycker är så fascinerande. Tack för att jag fått titta på din process här på bloggen! Processen och experimenten! Visserligen experimenterar jag inte med ull men funderar ofta över vad jag ska göra med alla mina effsingar.
Lärorikt är det också. Varför måste kardfloren vila? Ska materialet dra i hop sig eller är det de trådar som är lite vilda som ska få utrymme att sticka ut! Hur gör man i så fall med dem? Låter dem sticka ut?
Det ska bli kul att få se hur det går med spånaden om du dokumenterar även det!! Lycka till /Meta

Ullgarnet sa...

Tack för berömmet!
Varför ska fibrerna vila? "Det är bra om ullen vilar mellan varje moment i behandlingen", står det i mina anteckningar från nybörjarkursen i spinning på Sätergläntan. Så jag antar att min lärare sagt något i den stilen.
Tror det är för att ullen stabiliserar sig lite då, ull är ett levande material, den brukar vara mer lätthanterlig om man låter den sitta kvar på spolen eller härvträt eller sländan en natt eller två. Likadant efter kardning eller kamning.