lördag 4 februari 2012

Min spinnrock Victoria

The Willow Fairy har frågat om jag är nöjd med min spinnrock Victoria från Louet, hon funderar själv på att köpa en sådan. Så jag tänkte passa på och berätta lite mer om den.
Anledningen till att jag köpte just Victoria är att den är så lätt, bara 3,5 kg. Dessutom medföljde det på den tiden en praktisk väska, som kan bäras både som resväska, över axeln och som ryggsäck. Så jag tyckte det var en bra spinnrock att ta med till spinnträffar eller spinnkurser, särskilt för mig som inte kör bil utan oftast åker tåg eller buss. Hittills har jag dock inte varit iväg någonstans med rocken, så jag vet inte hur bekväm den är att resa med.
Victoria är en mycket liten spinnrock, syns tydligt på bilden där den står bredvid min Ashford Traveller, som inte heller är en jätterock. Spinnvingen är ca 60 cm från golvet på Victoria, 80 på Traveller. Det här är inget jag egentligen tänker på när jag är igång och spinner, fungerar bra med båda rockarna utan att jag sitter obekvämt.
 När jag köpte min Victoria i somras hade jag spunnit på min Ashford Traveller sedan hösten 2009. Förutom ett par gamla klassiska spinnrockar som jag använde när jag gick spinnkurs på Sätergläntan, är dessa de enda två spinnrockar jag överhuvudtaget har spunnit på. Så jag har inte så mycket att jämföra med. 
I alla fall hade jag svårt att spinna på Victorian till att börja med. När jag stannade av för att flytta trådhållaren eller jämna till fibrerna snurrade spinnvingen nästan alltid tillbaka igen och virade upp det spunna garnet. Därför spann jag inte mycket på den i höstas. Nu har jag kommit igång med ett tunt garn igen, och detta problem har försvunnit helt. Kanske för att jag spinner på snabbaste växeln, kanske för att jag omedvetet lärt mig på vilka lägen för tramporna det går bra att stanna.
Detta är Victorias väska, den väger i sig själv nästan 1,5 kg, eftersom den är stabiliserad med en träskiva. Så med väskan väger Victoria 5 kg, plus 100g för varje spole och ca 200 g för spolställningen, plus förstås fibrer att spinna. Och plötsligt är spinnrocken inte så lätt längre. Dock verkar väskan vara väldigt hållbar och bra.


Praktisk detalj - väskan kan förvandlas till ryggsäck med remmar som ligger gömda om man till exempel vill lämna in den på flyget. Här är den nedre remmen framplockad och ihopsatt, medan den övre ligger kvar på insidan. Finns som synes en dragkedja att stänga när båda remmarna är undanstoppade.

Praktisk detalj - skåran i spolens mitt. Man gör en knut på startgarnet och sticker in i hålet, ingen risk att garnet ska glida längs spolen.
Spolställningen har jag sett att andra Victoria-ägare klagat på, och den ser ju lite vek och lätt ut. Fungerade dock utmärkt att tvinna på för mig, utan att den flög iväg en enda gång, och utan att jag fäst den i något. Skulle den inte fungera för något trögare garn går det ju att fästa den med en tving vid en stol eller bordsskiva. Lite fånigt dock att det finns hål till pinnar för tre spolar, men bara två pinnar.
Jag köpte min Victoria här, det fungerade snabbt och bra, allt som skulle vara med var med. Den kostade samma pris inklusive väskan då som den kostar utan väska nu, jag fick ett av de sista exemplaren där väskan ingick. Spolarna kostar hela 220 kr, vilket är mycket dyrare än tex de till Traveller, så jag fick nöja mig med tre extra spolar förutom de tre som ingick, jag kände att det fick räcka så. Till min Traveller har jag 10 spolar, och det händer att alla är igång.
Sammanfattningsvis kan jag säga att jag är mycket nöjd med spinnrocken. Med reservation för att jag inte använt den så mycket än.

2 kommentarer:

The Willow Fairy sa...

Tack - nu är jag ännu mer övertygad om att det är en bra spinnrock för mig. Jag har en luet S10 sedan innan - som jag numera använder mest till att tvinna med eftesom jumbovingen sväljer så mkt, Har även en Kromski Fantasia - som är snabb och passar väldigt bra till tunna garner allra bäst silke. Men ingen av dem är ju speciellt praktisk att resa med... Jag åker ju också oftast kollektivt..

The Willow Fairy sa...

Ps. Hittade billigare alternativ på denna sidan...

http://gardetslantgard.se/index.php?sida=spinnrock