tisdag 16 juni 2009

Uppifrånochnerkofta, del 3

Så här ser det ut när jag stickar ränder på oket men behåller framkanten i bottenfärg. Många trådar och lite trassligt. Först tänkte jag låta bli att sticka någon framkant, spara den till sist och lägga upp maskor längs kanten. Så brukar jag göra för det mesta när jag stickar koftor. Men det är inte roligt att plocka upp maskor, lätt att göra fel så det blir för löst eller ihopsnört, ofta blir koftorna liggande oavslutade både i månader och år med bara framkanterna kvar. Så då kom jag på att det går att göra så här i stället.
Att tänka på:
1. Det är lämpligt att ha ett udda antal varv både i randen och i botten. (Själv har jag 11 bottenvarv och 5 mönstervarv.)På så sätt fördelas trådarna att fästa jämt över de båda framkanterna. (Precis som Tantkofta skriver när det gäller ränder över hela bredden).
2. Man måste ha mer än ett nystan av bottenfärgen.
3. Nackdelen med att sticka kanten på detta sätt är att man har tre nystan igång samtidigt. Kan bli lite trassligt. Fördelen är att man inte behöver fästa trådarna i framkanten utan kan göra det innaför den, vilket gör det lättare att få en jämn framkant. Antalet trådar att fästa blir samma i båda varianterna.
Så här gör man:
1. Sticka i bottenfärgen fram till den första randen. Vänd och sticka framkanten i bottenfärgen.
2. Ta fram mönsterfärgen. Släpp bottenfärgen på avigsidan och lämna en lagom bit att fästa med av mönsterfärgen, även det på avigsidan. Sticka med mönsterfärgen fram till framkanten på andra sidan.
3. Ta fram nystan 2 av bottenfärgen, släpp mönsterfärgen och lämna en lagom bit att fästa med av bottenfärgens nya nystan, även här ska alla trådar ligga på avigsidan.
4. Vänd och sticka tillbaka med bottenfärgens nystan två. När man kommer till mönsterfärgen övergår man till denna, men se till att plocka upp mönsterfärgen med bottenfärgen innanför, så att den hålls fast. Sticka till första sidans kant och byt till första bottenfärgsnystanet igen på samma sätt. (Dvs plocka ny tråd över gammal tråd)
5. Fortsätt så till sista mönservarvet. När man stickat klart första framkantssidan på sista mönstervarvet kan man klippa av bottenfärgen där. Sticka mönstervarvet, klipp av mönsterfärgen, fortsätt sedan att sticka bottenfärgen från det nya bottennystanet.
6. Ökningar och annat gör man som vanligt allteftersom man stickar.

Första bilden nedan visar hur det vita garnet "låses fast" av det rödlila när man byter färg efter att kanten stickats. Missar man det blir det hål mellan randen och kanten. Den andra bilden visar dels hur kanten mellan rand och framkant ser ut inifrån när man stickat klar den, dels att det är två trådar att fästa på varje sida på varje rand när man har ojämnt antal trådar i ränderna.

Rättelser:
Fel 1: Tant kofta skriver inte alls att man bör ha ett udda antal varv, hon säger att man bör börja på andra sidan av stickningen när man bytt färg, för att slippa två trådar att fästa på samma ställe, vilket är en helt annan sak och löser ett helt annat problem, som inte finns när man stickar enfärgad kant.
Fel 2: Man behöver inte ha udda antal varv för ensidig kant heller, fast jag tycker det är bättre. Har man jämnt antal får man också två trådar att fästa i varje sida, fast det blir två av samma färg. En fördel när man gör så är att man bara behöver ett litet extranystan för den bortre kanten, man fortsätter sticka bottenfärgen från samma sida igen om randfärgen har jämnt antal varv. Det bör förresten gå att ha omväxlande jämnt och udda antal varv i ränder och botten, man får ändå alltid två trådar att fästa i varje sida för varje rand.

5 kommentarer:

Tant Kofta sa...

Du gör en så fin kofta!!
Vilken finess att göra kanten enfärgad. Det blir verkigen snyggt!
Hej fr. koftan

fale artut sa...

Men så fint det blir! Tack för att du visar så BRA!

Annepålandet sa...

Så smart! Og så fin kofta!

Dessverre har jeg kommet litt for langt til å bruke denne metoden nå, men NESTE GANG...!

Medea sa...

Vilken fin tunn bomullskofta du stickar. Jag blir sugen på att göra en sådan också sen. =)

Linda sa...

Så läckert det blir med randningen på det sättet och med vit framkant!!