lördag 23 januari 2010

Rolig sock-spinn-bok

Idag tänker jag berätta lite om The Twisted Sisters Sock Workbook av Lynne Vogel. Den är lite mittemellan en spinnbok, en textilfärgningsbok och en stickbok. Boken innehåller tre stora avsnitt, kapitelrubrikerna översätter jag med Färg och färgning, Från fiber till garn och Sticka sockar. Boken är häftad och på engelska. Totalt innehåller den ca 90 sidor med mängder av illustrationer.

Färg och färgning handlar om färger och färgningsmetoder, hur man färgar fiber-rowings på olika sätt för att få fram olika typer av garn.
Kapitlet Från fiber till garn visar hur man kan dela ett färgat fiberband på längden eller bredden, för att få olika färgeffekter, hur man kardar ihop, tvinnar eller på annat sätt blandar färger och fibertyper. Boken lär inte ut hur man spinner, men den som redan kan det får många roliga tips och idéer.
Kapitlet om att Sticka sockar är det längsta, och innehåller till att börja med ett basmönster till sockar. Därefter följer många exempel på hur man kan variera sockans olika delar. Tips om storleksberäkning, uppläggningar och avmaskningar, hälar och muddar, och till och med om hur man stickar tå-sockar med fem tår.
Det är en lekfull och fantasieggande bok, tror även den stickare som varken spinner eller färgar kan ha glädje av den, som inspiration och för att våga sticka sockar efter egna ideér. Kanske kan den även locka till att börja spinna.
Jag tycker mycket om den här boken, Det finns en bok om att sticka tröjor i samma serie, som jag också funderar på att köpa.

Bilderna i inlägget föreställer:
1. Bokens omslag
2. Hur fiberband som färgats på olika sätt ger olika mönstring på det spunna garnet. (En liten härva garn ligger på varje fiberband).
3. Stickprov av garn med olika färgning, kardning, spinning och fiberblandning.
4. Socka som stickats slät i ett stycke och sedan sys ihop och förses med tå och häl.


Inga kommentarer: