torsdag 19 januari 2012

Vinterkoftan

Visserligen har jag slutat med månadens kofta, men jag har i stället börjat med något annat: kvartalets kofta. Eller årstidens kofta, om man förskjuter dem lite, så att januari till mars får vara vinter. Reglerna är betydligt enklare än för månadens kofta:

1. Jag väljer en kofta per 3-månadersperiod.
2. Koftan ska vara något av en utmaning, helst inte ens påbörjad och med en hel del uträkningar kvar att göra.
3. Under de tre månaderna ska jag hinna bestämma hur koftan ska bli och komma igång med den. Den behöver inte bli färdig.
4. Jag kan sticka och även börja på vilka stickningar jag vill under tiden, även andra koftor.

Den första koftan görs med Manos silkblend i blått. Hade tänkt använda det garnet till en Drops-kofta, men vid närmre eftertanke vill jag inte göra den, i alla fall inte i detta garn. I stället har jag tagit fram boken Vikingamönster i stickat av Elisabeth Lavold, en bok som jag haft i många år men aldrig stickat något ur. Jag tycker mycket om de olika bårderna och mönsterna, men det finns inget av de färdiga mönstren till koftor och tröjor som jag riktigt gillar. Den snyggaste tröjan i boken är den som författaren har på bokens baksida, men till den finns inte ens något mönster.
Så utmaningen för vintern blir att göra ett koftmönster med utgångspunkt från några av bårderna i den här boken. Jag ska läsa (i alla fall skumma) boken, göra en skiss med inritade bårder, provsticka och sedan sticka så långt jag hinner på koftan.

2 kommentarer:

TvåÄndsStickan sa...

gå in på hennes hemsida och kolla efter mönstret på tröjan.den kanske finns i en annan bok. det är bara att googla på hennes namn.

Ullgarnet sa...

Det kan jag förstås göra, men just nu är jag mer intresserad av att sätta ihop något eget. Och mer intresserad av en kofta än en tröja